ואיך אפשר להתמודד איתם ביעילות:כמדריכת הורים חלה עלי הדוגמה האישית בכל הנוגע לתגובות שלי לילדיי שלי. גם אני מצאתי את עצמי, לא אחת, נבוכה אל מול הסביבה. כמו הרגע הזה שישבנו ללקק גלידה בנמל תל אביב ובני, אז היה בן 4, קרא בקול רם: " אמא, תראי את האיש השמן הזה… איזה גלידה ענקית הוא אוכל.." אאאאא איך לומר, לא נעים! אז מה לעשות ואיך להתמודד עם ההפתעות הלא צפויות הללו.
6 המצבים המביכים שלפניכם יגרמו לכם להסמיק ואתם לא תמיד תדעו מה מקורם, אך יש דרכים להתמודד איתם כך שתוציאו מהם את המיטב ואולי גם תמנעו את הישנותם בעתיד.
1. ילדכם אומר משהו חצוף למישהו אחר בציבור
"אימא תראי! לאיש הזה יש ראש חלק לגמרי!!!" אומר ילדכם בעודו מצביע על איש קירח ששמע את ההערה על מצב שיערו. המצב הזה בהחלט לא נעים, וחשוב שתתמודדו עמו ועם מצבים דומים בחכמה, במיוחד כשאתם נמצאים במקום ציבורי.
מה צריך לעשות?
חשוב שבראש ובראשונה תשמרו על קור רוח. לאחר מכן עליכם לקחת את ילדכם למקום פרטי ולא לגעור בו בפניי אחרים, מה שרובנו עושים במצבים כאלו. אמרו לאדם שנפגע "תסלח/י לילדי", קחו אותו לפינה שקטה ואמרו לו: "אנחנו לא אומרים דברים כאלו לאנשים. זה לא נחמד". המשפט הזה אמנם נשמע פשטני, אך בעזרת כמה מילים אתם בעצם תעוררו אצל ילדכם אמפתיה כלפיי האחר ותגרמו לו להבין שאסור לו להגיד כל דבר שעולה בראשו. אם ילדכם מרוכז והבין את דבריכם, בקשו ממנו להתנצל בפניי האדם שנפגע כדי ללמד אותו שהדבר לא עובר לסדר היום ונשכח סתם כך.
2. ילדכם מתנהג בגסות רוח כשאתם נמצאים אצל חברים
חבריכם הזמינו אתכם לארוחת ערב נעימה, הריח של המנות נפלא אך פתאום ילדכם פולט: "זה נראה מגעיל!" בעודו מצביע על הצלחת שלו. המצב הזה לא נעים עבור אף אחד, במיוחד עבור המארחים שטרחו להכין ארוחה, ולכן מומלץ לטפל בו ולא להתעלם ממה שנאמר.
מה צריך לעשות?
כאשר ילדים מתארחים אצל אחרים, הם נמצאים בסביבה שהם לא רגילים לה וחלקם מגיבים לכך בחוצפה. אם ילדכם אומר או עושה משהו לא נעים בפניי המארחים, אל תצעקו או תעירו לו מול שאר האנשים מפני שהפעולה הזו תגרום לו להרגיש בושה ואפילו כעס. במקום זאת, כדאי לקחת את ילדכם הצידה ולברר האם משהו מציק לו. אם יתגלה שאכן כך הדבר, נסו למצוא דרך לפתור את הבעיה יחדיו כדי שהיא לא תעיק עליו ותשפיע על התנהגותו. אם ילדכם מתנהג בצורה לא נעימה בלי סיבה, אמרו לו שהוא לא התנהג באופן תקין ופגע ברגשותיהם של המארחים. גם כאן חשוב ליצור אצל ילדכם אמפתיה כלפיי אחרים כדי שיבין בעצמו שמה שהוא עשה לא נעים וילמד לתקן את עצמו. לאחר שאתם וגם ילדכם תירגעו, חזרו לשולחן ואפשרו לו להתנהג בצורה חיובית יותר כלפיי סביבתו.
3. ילדכם נכנס לחדר בזמן שאתם מקיימים יחסי מין עם בן או בת זוגכם
הורים רבים נתקלים במצב הזה שמזעזע את כולם למשך מספר דקות, במיוחד את ילדיהם. בשעות הקטנות של הלילה, כשיש הזדמנות להיות יחד עם בני זוגנו וילדנו נכנס לחדר באמצע האקט, אי אפשר להחזיר את הגלגל אחורה, ואולי לא צריך.
מה צריך לעשות?
אם המצב המביך שתואר לעיל קורה כשילדכם בן 2-3, אתם לא צריכים להסביר לו מה קרה באמת, ורוב הסיכויים שהוא ישכח את שראה וגם את ההסבר שלכם. לעומת זאת, ילדים מגיל שלוש ומעלה הם בעלי זיכרון טוב יותר לטווח ארוך, ואין מנוס מלתת להם הסברים למה שקרה. גם בגילאים הללו אתם לא צריכים להכביר במילים, אלא להגיד לילדכם משפטים כלליים שלא נכנסים לפרטים כמו "אבא ואימא התכרבלו חזק. אימהות ואבות אוהבים לעשות את זה לפעמים". התעלמות ממה שקרה לא תעזור לכם, והיא רק תיצור בלבול אצל ילדכם, ולכן כדאי להסביר לילדכם את מה שהוא ראה בהתאם לגילו וליכולת שלו להבין מה קורה בין גברים ונשים.
4. ילדכם חווה התקף זעם במקום ציבורי
הרגעים בהם ילדים חוטפים התקף זעם במקום ציבורי, משתטחים על הרצפה ומתחילים לצרוח לא קלים כלל, והורים רבים מרגישים את מבטי ההאשמה הצורבים של סביבתם כאשר הם קורים. קשה שלא להרגיש נבוכים ברגעים מסוג זה, אך ניתן להתמודד עמם כמו עם כל מצב מביך אחר.
מה צריך לעשות?
למרות שהתקפי זעם גורמים ללא מעט כעס גם בקרב ההורים, חשוב שלא תרדו לרמה של ילדכם ותתחילו לצעוק עליו. תנו לעצמכם כמה שניות להירגע, נשמו עמוק ולאחר מכן דברו עם ילדכם בגובה העיניים כדי שישמע אתכם היטב. ודאו שילדכם רואה אתכם ומקשיב לכם ואמרו לו בתקיפות שעליו להפסיק את ההתנהגות שלו, ולמרות הקושי, אל תענישו אותו עד שהוא יירגע, זהו הזמן שלכם ללמוד בעצמכם וגם ללמד את הילד איך להתנהג במצבים כאלה, svcollege.co.il.
במצב של התקף זעם ילדכם נכנס למצב רגשי של מתח ועצבים, והוא צריך להירגע לפני שניתן יהיה לדבר אליו בהיגיון. תנו לו את המרחב והזמן לעשות זאת והכו בברזל כשהוא קר. קחו אותו הצידה ותשאלו אותו מה הביא להתנהגות הזו. חשוב שתהיה ביניכם תקשורת למרות המצב הלא נעים, ושאילת שאלות מנחות תעזור לכם לעשות זאת. אם משהו מציק לו, נסו למצוא יחד פיתרון לבעיה, אך אם המצב הזה חוזר על עצמו בלי סיבה טובה כדאי לפנות לייעוץ מקצועי שיעזור לכם להתמודד ביעילות עם התקפי הזעם של ילדכם.
5. ילדכם משתמש בקללות
השפה מאפשרת לנו לבטא את עצמנו בפניי אחרים, ולמרבה הצער היא כוללת גם קללות שאנשים משתמשים בהן כדי לבטא את מורת רוחם. לעתים קורה שהורים פולטים קללה ליד ילדם והוא לומד אותה, ופעמים רבות הוא גם שומע אותה מחוץ לבית, היכן שאין לנו שליטה על הנעשה, ומשמיע אותה בפניי אחרים.
מה צריך לעשות?
במקרה של קללות, אם אתם ההורים הם אלו שפולטים קללה ליד ילדכם, התנצלו ואמרו שלא הייתם צריכים להגיד אותה. באופן הזה ילדכם יקבל מכם דוגמה אישית וידע שיש מילים שלא צריך לומר בפניי המשפחה וגם מול אנשים אחרים. אם אתם מצליחים להתאפק ולא פולטים קללות בפניי ילדכם, אך הוא בכל זאת משתמש בהן, חשוב שתבהירו לו שזה לא בסדר.
אם ילדכם צעיר נהלו איתו שיחה פשוטה על השימוש בשפה ובמילים ככלי להבעה, והסבירו לו שיש דרך מקובלת לדבר והיא בהחלט לא כוללת קללות. חשוב שתשמרו על קור רוח כשילדכם מקלל ולא תגחכו או תצחקו בפניו כשהוא עושה זאת משום שהדבר רק יעודד אותו להמשיך בקללות. אם הבעיה נמשכת, תנו לילדכם אזהרה שלא יקלל עוד מפני שזה יגרור סנקציה. בפעם הבאה שתשמעו קללה מפיו של ילדכם, הזכירו לו שנתתם לו אזהרה, והענישו אותו על ידי איסור צפייה בטלוויזיה, לקיחת הטלפון הסלולרי לתקופה מסוימת וכל דבר אחר שיבהיר לו שלא מקובל לקלל.
6. ילדכם חושף משהו פרטי עליכם בציבור
אף אחד מאיתנו לא רוצה שהעניינים המשפחתיים הפרטיים יצאו מחוץ לדלתות הבית, אך לילדים אין מנגנון סינון לפעמים. ישנם מקרים בהם ילדכם יפלוט דברים פרטיים על משפחתכם שאתם לא רוצים שאחרים ישמעו, ויש דרך חכמה לטפל בנושא הזה.
מה צריך לעשות?
הרגעים שילדכם יפלוט משהו פרטי יגרמו לכם ללא מעט מבוכה, חשוב שתשמרו על חוש הומור בריא במקרים הללו. אל תתייחסו לעניין ברצינות תהומית, אלא צחקו וקחו את ילדכם לצד כדי להסביר לו מה הבעיה בנושא. אמרו לילדכם שהדברים שקורים במשפחה צריכים להישאר בין בני המשפחה, ולא צריך להוציא אותם החוצה בפניי אחרים. כשאתם עושים זאת, חשוב שתבהירו לילדכם שהוא יכול להגיד לכם כל דבר שהוא רוצה בלי לחשוש מהשלכות, ותוך כדי הסבירו לו שזה לא בסדר להגיד אותם בפניי אחרים.