בעיות התנהגות

בעיות התנהגות או בשמם האחר הפרעות התנהגות, הן פעולות אשר עושה הילד למען שבירת כללים ומוסכמות חברתיות או פועלות כנגד אחרים.
בעיות התנהגות יכולות להיות קשורות להתפתחות הטבעית של הילד, למשל תוקפנות פיזית בגילאי שנתיים או שקרים בגיל שש, הם שכיחים וקשורים לשלב ההתפתחותי של הילד. 

להצטרפות לתוכנית הדיגיטלית – "להציב גבולות ולאהוב" – לחצו כאן לפרטים נוספים

ילדים חווים קשיים במהלך ההתפתחות הטבעית. לעיתים מדובר בקושי סובייקטיבי, שאחרים אינם חשים בו ולעיתים בקושי שגם אחרים מרגישים. לעיתים הקושי קצר מועד ולעיתים נמשך תקופה ארוכה.
הקושי עשוי לגרום לפער גדול בהרגשה ובתפקוד של הילד ביחס לילדים בני גילו ואז יש חשש שהדימוי העצמי של הילד יפגע וכדאי לפנות לעזרה מקצועית כדי לקבל כלים להתמודדות טובה עם הקושי.

סימנים מדאיגים שבעיתם כדאי לפנות לעזרה: לילד נגרם סבל, סביבתו סובלת גם כן, הקושי מגביל את הילד, הקושי מתפרש על פני תחומי תפקוד אחרים.

לתפיסתי, ההורים הם "הפסיכולוג" הכי טוב לילד שלהם, הם מכירים אותו הכי טוב והם יודעים בדיוק מה נכון בשבילו ומה לא ולכן העבודה בבעיות התנהגות תכלול לרוב הדרכת הורים לפתירת קונפליקטים ובעיות התנהגות.

תסמינים לבעיות התנהגות המצריכים התייחסות וטיפול:

  • איום על ילדים ומבוגרים.
  • הרס, גניבה וסחטנות.
  • דפוסי התנהגות תוקפניים.
  • הפרת נורמות חברתיות מקובלות.
  • שקרים חוזרים ונשנים.
  • התעלמות מכללי ההורים או בית הספר.
  • בריונות ותוקפנות כלפי אנשים ו/או חיות.

כיצד מתקשרות בעיות/הפרעות התנהגות להפרעת התנגדות (ODD)?

סביב גיל שנתיים אנו חווים בעיות התנהגות ראשונות אצל הפעוט.
גמישות ועמידה בתסכולים הן כישורים שאמורים להתפתח בילדים לאחר שנות חייהם הראשונות.
רוב הילדים עוברים בגיל שנתיים שלב של נוקשות הולכת וגוברת וסף תסכול נמוך. בשלב זה יש לעיתים עלייה ניכרת בתדירות התקפי הזעם של הילד ובעוצמתם.
יור מזה, בשלב ההתפתחותי הזה ההתקפים הם דרך שגרתית- גם אם לא נעימה – לומר "אני רעב", "אני עייף", "אני מבולבל", או "אני לא מרוצה ממה שקורה".
לשמחתם העצומה של ההורים, השלב הזה לרוב קצר.
רכישת השליטה על מכשלות אלו חיונית להתפתחותו הכוללת של הילד, שכן הסתגלות טובה לעולם דורשת יכולת מתמדת לפתור בעיות והתמודדות יעילה עם תסכולים. 

הפרעת התנגדות ODD

הפרעה התפתחותית והתנהגותית המתבטאת בהתנגדות, עויינות ועקשנות כלפי דמויות סמכותיות כמו הורים, משפחה, גן, בית ספר וכדומה, ושהיא אינה טבעית, כמאפיינת את גיל שנתיים, אלא ממשיכה גם אחרי גיל שנתיים. הפרעת התנגדות מאופיינת כהפרעת ילדות הנמשכת בדפוס קבוע של לפחות שישה חודשים.
זיהוי, אבחון וטיפול בהפרעת התנגדות כבר בגיל צעיר ומוקדם תביא לתוצאות מיטביות עבור הילד ומשפחתו.
דרכי הטיפול המומלצות בהפרעות התנגדות הן:פסיכותרפיה, טיפול משפחתי, הדרכת הורים והנחיית הורים.

אם זיהיתם בילדכם אחד מהסממנים או דפוסי ההתנהגות המתוארים בעמוד זה – הקדימו וטפלו בבעיה/הפרעה זו למען מניעת התפתחותם של קשיים נוספים הן מבחינת הילד והן ברמה המשפחתית.

אני מזמינה אתכם ליצור עמי קשר ולשתף אותי בהתלבטויות שלכם לגבי אופן הטיפול בבעיה. אני מאמינה כי בכל מה שקשור לילדים,
אין לדחות למחר מה שניתן לטפל בו עוד היום ולספק לילדכם התפתחות תקינה ובריאה תוך שמירה על יחסים טובים בינכם ההורים ובין הילד.

הדרכת הורים היא כלי חשוב שעוזר להורים להתמודד עם הצבת גבולות בתקופות מאתגרות. לנושאים אחרים הקשורים בבעיות עם הילדים תוכלו לקבל תשובות באתר זה, אני מעודדת אתכם לקרוא ולקבל ידע פרקטי.

ניתן גם להתקשר אלי לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות 052-5268111