חופש גדול, חם ואפילו לוהט, זוהי תקופת הגמילה מחיתולים.
כמדריכת הורים ויועצת לגמילה מחיתולים, אני פוגשת הורים שהתהליך השתבש אצלם:
הילד מפספס כל הזמן, עושה צרכיו בתחתונים או מסרב להתקדם בתהליך.
לא תמיד ההורים מבינים למה זה קורה או איך ואם בכלל יכלו למנוע את הבעיה. בכל מקרה
הנה 3 עצות חשובות שיעזרו לכם להימנע מבעיות בתהליך הגמילה מחיתולים:
1. קודם כל תירגעו!
גמילה מחיתולים דורשת מהילד בשלות רגשית, קוגניטיבית ופיסית. הבשלות הרגשית כוללת תחושה אמיתית של גדול, הבשלות הקוגניטיבית כוללת ביטוי שפתי מינימאלי של שתי מילים לפחות: "אני רוצה" "יש לי פיפי", והבנה של סיבה ותוצאה. הבשלות הפיסית כוללת יכולת ישיבה ועמידה יציבה.
תהליך הגמילה הוא תהליך של רכישת מיומנות. תסתכלו על זה כמו החוויה שהייתה לכם כשנדרשתם לחנות ברוורס לראשונה בשיעור נהיגה, כמה פעמים לקח לכם עד שהצלחתם לחנות בין שתי מכוניות?? (ויש כאלו שעד היום נוהגים לנשק את המכונית מקדימה ומאחור). לכן מותר לילד לפספס פה ושם. אל תכעסו! היו סבלניים!
2. העבירו אחריות לילד!
גמילה מחיתולים היא תהליך של העברת אחריות לילד. איך ילד בן שנתיים-שלוש יכול לקחת אחריות על צרכיו, אתם וודאי שואלים. אם כן, רק הוא יכול לומר מתי "יש לו לשירותים". אין צורך להזכיר לו כל חצי שעה או (!!) כשהוא "רוקד" ואתם רואים שהוא צריך לשירותים, או אם כבר עבר הרבה זמן מהבוקר והוא עוד לא ביקר באסלה. תזכורות והצעות תכופות מעבירות לילד מסר שאתם אינכם סומכים עליו שהוא מסוגל לשלוט ולהשתלט על המיומנות. הילד מבין מהר מאד שיעשו בשבילו, יתזכרו אותו, הוא לא חייב לזכור לשים לב באופן עצמאי מתי יש לו לשירותים אם אמא ואבא עושים זאת בשבילו.
3. חכו!
כדי שהילד יוכל לקחת אחריות על צרכיו יש לחכות בסבלנות שהוא ישים לב שזה מפריע ולא נעים לו ויבוא לומר לנו. חכו שהוא יודיע שעשה את צרכיו בחיתול או בתחתונים ורק אז תציעו לו להתנקות. הורים רבים פוחדים שהילד יישאר "שעות" עם תכולת התוצרת בתחתונים או בחיתול ותגרם לילד כוויה לא נעימה באזור החלציים.
מה שעשוי לקרות לילדים עקשנים במיוחד, כאלו שפחות ממהרים לשתף פעולה עם האסטרטגיה החדשה שלכם. אבל גם אם הטוסיק ישרוף, לא נורא, יש "בפנטן" (ראו מטה), משחה מעולה שעוזרת לתינוקות הסובלים מתפרחת חיתולים. אפשר גם למרוח את המשחה כהגנה ביום יום, עד לסיום תהליך הגמילה, היות והיא תומכת בשכבת ההגנה הטבעית של העור, ללא חומר משמר וללא בישום. והעיקר שהילד יבין שלא כדאי לו להגיע למצב הלא נעים הזה שוב, ייקח אחריות, ויתחיל לשתף פעולה.
המשך חופש נעים וגמילה נעימה☺