זוגיות אחרי לידה

משהו מוזר קורה לנו ביחסים אחרי לידה. (מוזר- קצת מוכר וקצת זר).

החיים משתנים. אנחנו משתנים, גם נשים וגם גברים. השינוי שלנו משמעותי, אנחנו כבר לא מרכז העולם, התינוק שלנו תופס את כל המקום עכשיו ומין הסתם הזוגיות נדחקת הצידה. אין לנו חשק ואין לנו זמן לפנות לבן.ת הזוג, אין לנו כח להכיל אחד את השנייה, אנחנו עייפים, אנחנו מוצפים ברגשות חיוביים ושליליים בו זמנית. אנחנו מתרחקים.

ההתרגשות הגדולה של הלידה נמהלת מהר מאד בעייפות מצטברת, באובדן החופש והספונטניות, בעומס מטלות בלתי נגמר וחלוקה לא מאוזנת בין בני הזוג, לעיתים בלחץ כלכלי ומקצועי של אחד מבני הזוג, וגם להתערבות חסרה או מוגברת של בני משפחה במעגל השני יש משקל אחר עכשיו.

החוויה של נשים אחרי לידה היא בדרך כלל חוויה של בדידות. לרוב האישה היא שנשארת בבית בחופשת לידה והגבר חוזר לעבודתו וכביכול החיים שלו ממשיכים ושל האישה נעצרים. האישה מוצאת עצמה לבד. אף על פי שהוא יכול להיות גבר שמאד משתדל לתמוך בכל מה שצריך, לחזור יותר מוקדם הביתה, לעודד ולהיות, האישה נושאת עדיין ברוב הנטל אחרי הלידה, וזאת רק מתוקף היותה אישה. אמירה לא פוליטיקלי-קורקט ברוח התקופה ובכל זאת את המציאות הזו קשה לשנות.

נשים רבות מפחדות לחזור ולקיים יחסי מין אחרי לידה, גם כשכבר אפשר לאחר כשישה שבועות, בגלל כאבי הגוף של אחרי הלידה וזו גם סיבה שבגינה רבים מין הזוגות מתרחקים.
גברים רבים מתארים את תקופת אחרי הלידה כתקופה של "הרעת תנאים" בעבורם. הגבר נדחק הצידה, מרגיש שהאישה שלו פחות סומכת עליו עם התינוק או רודה בו ומבקרת אותו שאינו מספיק טוב בהתנהלותו ונהיית דורשנית יותר ואוהבת פחות. גם הוא מתחיל להרגיש בודד, מכיוון אחר.

התנפצות הפנטזיה

נשים וגם גברים מספרים שבמהלך ההריון האמינו שהחיים שאחרי הלידה יראו אחרת. התמונה שראו לנגד עיניהם היא תמונה הרמונית הרבה יותר מהמציאות העכשווית של אחרי הלידה. אף אחד לא מספר לנו כמה קשה להכיל את בן.ת הזוג כשהעייפות מכרעת, כשהגוף כואב ושסדר העדיפויות משתנה. הפנטזיה שנוכל להיות זוג קרוב, תומך ומכיל, בדיוק כמו קודם, מתנפצת מול עיננו.
אז לצד השמחה הגדולה בעודנו מגדלים לתפארת את פרי אהבתנו מתחיל להיווצר לו קרע קטן ביחסים. ריחוק ריגשי ופיזי.

בני זוג המגיעים לטיפול מתארים את הקושי שלהם להבין את המקום אחד של השנייה. הגבר לא מבין את בדידותה של האישה והאישה לא מבינה את בדידותו של הגבר. שניהם האמינו לפני הלידה, במהלך ההריון, שהם זוג מנצח ושיוכלו לעמוד מנגד לכל דבר. והנה מגיע לעולם הילד שלו כל כך ציפו וה"חוזה הלא מדובר" הזה שלהם נכשל. זוגות רבים מתארים תחושת בושה ואשמה סביב הזמן של אחרי הלידה שבו הם חווים את עצמם שלא עמדו בציפיות של עצמם וכן בציפייה הזוגית (הלא מדוברת לרוב) של עצמם.

כשני שלישים מהזוגות הצעירים מדווחים על קושי במעבר מזוגיות להורות ובהתמודדות עם דילמות חדשות ולא מוכרות. הקלפים נטרפים מחדש והסכמים (יש גם כאלו שלא מדוברים) משתנים.

מה עושים בטיפול זוגי במשבר אחרי לידה?

בטיפול הזוגי יש מקום לכל אחד ואחת מכם לבוא לידי ביטוי ולהביא את הקשיים, הפחדים ורגשות התסכול, ההחמצה או האשמה של כל אחד מכם.
המצב החדש מחייב הבנת השינוי המהותי ביחסים הזוגיים. למעשה, יש צורך בהתאמות ושינויים במערכת היחסים החדשה שמתהווה עכשיו. בטיפול אנחנו פותחים יחד את "החוזה" הישן ומשפצים אותו ובונים לכם מודל זוגי חדש ומותאם לפי הצרכים שלכם, של שניכם. לשם כך נעסוק בתיאום ציפיות מחודש, במודעות לרצונות ולרגשות השונים של עצמי ושל בן/בת הזוג, בגמישות וחלוקת תפקידים, באופן שבו אתם מקבלים החלטות יחד, באופן שבו אתם מתמודדים עם השינוי במערכות היחסים במשפחה המורחבת, בעבודה ועוד. אחרי שמקיימים את זה אפשר לדבר על טיפוח הזוגיות ושימורה: איך עושים זמן יחד, איך משמרים את התשוקה והקירבה האינטימית

איך משפיע משבר אחרי לידה על ההורות?

חשוב לציין כי כאשר הזוגיות אינה טובה דייה, מעבר לכך שהיא פוגעת בהערכה העצמית של כל אחד מבני הזוג, ישנו סיכוי גדול שגם ההורות נפגמת. הורה לא יכול לתפקד במלואו, על כל תפקידיו המרובים כהורה, כאשר אין לו תמיכה מבן/בת הזוג בכל המובנים, הריגשיים, הטכניים והמנטליים. אם נרצה בכך או לא אי אפשר להתכחש לכך שכאשר הזוגיות לא נעימה לנו, ומצב הרוח שלנו לא יציב או ירוד, זה משפיע על המסוגלות ההורית שלנו.

טיפול זוגי במשבר לאחר הילד הראשון

כדי להתגבר על הקשיים חשוב שתוכלו לשוחח על כך, להבין את המצוקות של שניכם, להעמיד הסכמים חדשים לקראת התקופה הבאה, וכל זאת ללא ביקורת והאשמות, עם הרבה נתינה, אמפתיה והקשבה. לא מן הנמנע שתוכלו לעלות על המשוכה ולעבור את התקופה בשלום והדברים יקרו מאליהם.

יחד עם זאת, לעיתים, נחוץ לקבל הכוונה וייעוץ זוגי שיעזרו לכם לפתח זוגיות בוגרת ובשלה. לבנות לעצמכם את המודל הזוגי- הורי הייחודי לכם.
יש לכם שאלה? מוזמנים לפנות אליי לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות. אשמח לעזור!
052-5268111