אחת התופעות שהכי מטרידות הורים לילדים בגיל הרך היא תופעת ה – Terrible Two .
בזמן שהתינוק שלנו הופך לפעוט ומגלה את הכוח שבעצמאותו, פתאום יש לו רצונות משל עצמו,
דעות משל עצמו והוא גם עומד עליהן בסרבנות ובעקשנות קנאית.
יחד עם קפיצת הגדילה העצומה הזו, מגיעות גם התנהגויות מאתגרות ולעיתים אפילו מורכבות במיוחד וזה הזמן שכדאי לקבל קצת כלים מה לעשות ואיך.
להצטרפות לתוכנית הדיגיטלית – "להציב גבולות ולאהוב" – לחצו כאן לפרטים נוספים
פריצת גבולות והניסיונות החוזרים והנשנים של העולל החמוד מצריכים אותנו לשנות גישה ולהתגמש נוכח הר הגעש העומד להתפרץ בכל פעם שאתם אומרים לו "לא".
התקפי זעם בתדירות ובעוצמה גבוה מפלחים את האוויר שעמד עד כה שומם ורגוע ונראה כי אנחנו בעונת הצונאמי שלא מתכוון להסתיים בקרוב.
נדמה כי הורים רבים נבהלים מעצם השינוי המהותי, לא יודעים איך לעכל את ההתנהגות המרדנית ויש חוסר אונים כל כך גדול שניתן לראות שני סגנונות של הורות במצבים הללו: הורה "נבוט" או הורה "סמרטוט" (חיים עמית). הורה נבוט הוא הורה שכל הזמן עסוק בהצבת גבולות, כל מילה היוצאת מפיו מתחילה ב"לא…".
הורה "סמרטוט" הוא הורה שאין לו כוח להתווכח או שפשוט מפחד שאם יגיד "לא" להתנהגות לא ראויה של ילדו הוא יאבד את אהבתו לעד, וכי היום בעידן ה – 121 ההורים גם ככה מתקשים למצוא זמן איכות לבלות עם הילד אז בזמן הקצר שנותר לשים לו גבולות זה נתפס בעיניהם כסיכון לאבד את אהבתו של העולל ופשוט מוותרים על כך.
גיל שנתיים הנורא – מה קורה לילד ומה הוא מרגיש בתקופה זו?
הפעוט חווה ומתנסה בשני תהליכי שינוי משמעותיים:
- הוא כבר יודע ללכת, לרוץ ולהגיע למקומות גבוהים ומוסתרים. הוא כבר לא התינוק חסר האונים ששכב על גבו או על בטנו והיה תלוי במבוגרים שסביבו. הוא מסוגל להחליט מה לעשות ולאן ללכת לבד, בכוחות עצמו.
- אותו פעוט מתחיל לדבר וליצור קשר עם הסובבים אותו. אוצר המילים שלו גדל ומתרחב כל הזמן. הוא מבין מה אומרים ומבקשים ממנו המבוגרים או ילדים אחרים, והכי חשוב מבחינתו: הוא מסוגל להביע את רצונותיו ומחשבותיו באופן ברור למדי.
הפעוט נמצא בשלב התפתחותי מרגש, מסעיר ומלא אפשרויות חדשות אשר הופכות את עולמו לגדול, מלא הרפתקאות ובמיוחד כזה העוזר לו לנסות ולהתרחק מהוריו. הוא יעשה הכול בכדי לנסות וליצור לעצמו זהות עצמית, עצמאית ונפרדת מהוריו (בהם הוא עדיין תלוי מאד).
Terrible Two – איך מתמודדים עם הסרבנות, התקפי הזעם והבכי האופייניים לגיל זה?
להורים קשה להתמודד עם התקפי הזעם גם בשל תסמונת ה "מה יגידו עלי השכנים או החברים", בעקבות המחזה הלא נעים של ילד בגיל שנתיים צורח בבכי היסטרי.
עלינו לזכור כי התקפים אלה מעידים גם על הקשרים הטובים בין ההורים לילד, שמרגיש בטוח באהבת הוריו אליו ויודע שתמיד יקבלו אותו, גם אם יתנהג שלא לרוחם.
לכן, אין לנסות למנוע אותם, בייחוד מפני שלא ניתן. חשוב למתן את המאבקים עם פעוטות בגיל שנתיים באמצעות הצבת גבולות ברורים, בעקביות, תוך הפעלת שיקול דעת הורי. באופן זה אנו ממקדים את הפעוט ומאותתים לו מה מותר ומה אסור.
הגבולות מעניקים תחושת הגנה וביטחון לפעוט, על אף שממשיך ומנסה לפרוץ אותם.
חשוב ליצור סולם עדיפויות משפחתי ולהחליט על מה להתעקש ובאילו מקרים לוותר. במילים אחרות,להיות גמישים ולהבין שהצבת הגבולות אינה באה להילחם בפעוט.
הרבה הורים מוצאים את עצמם בדפוס מתמשך של מאבקי כוח מול הילד, לאורך זמן מצב זה מתיש ומקלקל את היחסים בין ההורים לילד בטווח הרחוק ואז חשוב מאד לפנות לטיפול למען השבת האיזון ביחסים בין בני המשפחה.
הדרכת הורים תעזור לכם להשיג כלים להתמודדות עם התופעות של גיל שנתיים.
בתהליך של כמה מפגשים תוכלו לבנות לעצמכם 'מודל הורי' משלכם שיעזור לכם ולילדכם לעבור את התקופה בצורה יותר נעימה ובעיקר מעצימה ומחזקת. אני מזמינה אתכם לקרוא עוד אודות הדרכת הורים בעמוד הרלוונטי וגם להתקשר אלי לשיחת ייעוץ ראשונית ללא עלות – 052-5268111.