הורות

קרן אור ראשונה בוקעת מבין חרכי התריסים, מרצדת על פני הילד להעירו משנת הליל, מוציאה אותו משלוותו הרדומה ומעבירה אותו אל סער החיים לאורך יומו.

מרגע זה הוא אינו לבד ומוצא עצמו בסיבוכי היחסים עם הסובבים אותו. מכל העברים הוא חשוף לביקורת בנוגע להליכותיו ואורחותיו בגוף ובנפש, משוב חיובי או שלילי, ביקורת פוגעת, מנמיכה ועולמו הפנימי שופע צרכים ומשאלות, רגשות, רצונות ומאוויים.

הוא נאבק עם גורמים אלה על זכות קיום ומימוש כהבנתו וכהכרתו, פוצח בניצוח הדדי קשה ומייגע בין הילד למבוגר, לעתים בגלוי ובמישרין ולעתים בסתר ובעקיפין, לפעמים בקולי קולות ולפעמים בחשאי.

אהבת ההורים, אשר אינה יודעת גבול, מעוררת לפעולות ולתגובות בכל שעה ובכל רגע במילוי צרכיו בשקידה מתמדת לקידומו והתפתחותו מיום שנולד ועד לבגרותו המלאה ואף מעבר לה.

"הורות" – מה עולה לך בראש?

  • "הג'וב של חיי!"
  • "הורות זה דבר נפלא וקשה באותה מידה"
  • "הורות היא המתנה שנתתי לעצמי"
  • "להיות הורה דורש ממני לשנות את ההרגלים הגרועים שלי, להשתנות, להתבגר"
גיבוש הזהות ההורית היא המשימה הקשה ביותר בשנים הראשונות להורות. יחסי הגומלין בין ההורה ובין הילד מעצבים את ההורה, לא פחות מאשר את הילד ואת סגנון ההורות שלו. סגנונות הורות שונים מאדם לאדם ותלויים בעיקר באישיותו. כך למשל, אדם שהוא לחוץ וחרדתי בדרך כלל יתאפיין בהורות חרדה ולחוצה, אדם שקשה לו עם גבולות בעצמו יתקשה להציב גבולות לילדיו וכו'.

הורות – מקצוע לכל דבר ועניין, כמו כל מקצוע ניתן ללמוד ולרכוש אותו. למעשה אף אדם לא נולד הורה. יש לנו אינסטינקטים הוריים הנובעים מאהבה גדולה שמנחה אותנו, כאלו שנטמעו בנו מתוך התבוננות בהורים שלנו, מתוך למידת ההתנהגות שלהם אלינו כילדים. כהורים נוכל לבחור לשנות, לשפר או לנהוג כפי שהם נהגו כלפינו – הכל הולך!

השפעת ההורות על התפתחות ילדים
להורות ולהורים השפעה רבה על התפתחות השליטה העצמית אצל ילדיהם. הורים מהווים דמות ומודל לחיקוי, גורם מעודד ומאפשר התפתחות בכוחות עצמו. עלינו ההורים להתאים את דפוסי ההתנהגות שלכם בהתאמה מושלמת לאופיו והתפתחותו של כל ילד שהרי שונים מיסודם.

הורות – חשיבות יצירת סביבה משפחתית
סביבה משפחתית כוללת בתוכה אמונות, דעות, ערכים, מנהגים, יחסי הורה ילד, יחסי ילד אל ילד, התמודדות, פתרון בעיות, קבלת החלטות וכדומה. על כן, לסביבה המשפחתית בה גדל הילד השפעה רבה על התפתחותו, עיצוב דמותו בבגרותו, תהליכי קבלת החלטות בחייו ובניית אישיותו. הקפידו לספק לילדכם סביבה משפחתית בריאה ותקינה.

הורות – יצירת תקשורת מקרבת
בכדי ליצור בילדכם תחושת שייכות ושיתופיות עליכם לעשות זאת בצורה חיובית ובונה. שיתוף הוא אחד מדפוסי ההתנהגות המקרבים ביותר בין ילד לבין הוריו. הקפידו לשתף את ילדכם בתחושותיכם, ברגשותיכם, בדאגותיכם, בהתרגשותכם, בשביעות רצונכם, באכזבתכם בהתאמה להתפתחותו ואופיו של הילד.

החשוב ביותר בהורות הוא גם לדעת היכן לא לשתף את הילד ולמה לא לחשוף אותו בדוגמאת: מחלוקות בין הורים, ריבים קולניים, שפה בוטה, תסכול וכעס.