הצבת גבולות לילדים – האתגר המלווה אותנו לאורך כל שנות חיינו כהורים, הוא משתנה עם ההתפתחות של הילד ושונה מבית לבית וממשפחה למשפחה. בשנות החיים הראשונות של הילד אנו, ההורים נידרש להציב גבול בעיקר סביב נושאי ביטחון ובטיחות, וסביב נושאים הקשורים לוויסות. ככל שהילד גדל הנושאים ישתנו ולפיכך תשתנה גם האסטרטגיה שלנו.
בנקודה הזו נידרש ללמוד יותר על דמות הסמכות שאני רוצה להיות, על סמכות הורית משותפת, כיצד לגרום לילד לשתף פעולה, כיצד להקשיב לצרכים של הילד שלי, כיצד להפעיל סמכות באופן שישמור על הדימוי העצמי של הילד שלי ולא יערר את ביטחונו. כל אלה ועוד ניתן ורצוי ללמוד.
אני מאמינה שכל הורה צריך להתבנון על ההורות שלו מידי פעם, להרחיב את הרפרטואר ההורי שלו, ללמוד אסטרטגיות בחשיבה הורית. הצטרפו להרצאות, סדנאות ולקבוצת הורים שם תקבלו הזדמנות לעצור את הזמן לרגע על מנת שתוכלו להתבונן על ההורות שלכם, ללמוד עליה ועל עצמכם, כמו כן תוכלו לקבל כלים תיאורטיים וישומיים בנושא וליצור את ההורה שאתם רוצים להיות.
הצבת גבולות לילדים – חשיבות
החשיבות בהצבת גבולות לילדים היא לפנות אותם להתפתחותם התקינה, לייצר סביבה מסודרת, מאורגנת וברורה. הצבת גבולות לילדים תביא לשיתוף פעולה מצד ילדכם, תלמד אותו להבחין בין טוב לרע, בין אסור למותר, חיוביות מצידו, לקשר בריא, יציב והחשוב מכל מכבד לאורך השנים.
בנוסף, בכך שנקדים להציב גבולות לילדנו נייעל את בניית ביטחונם העצמי, שיתוף הפעולה שלהם עם אחרים, שליטתם העצמית וגבולות ברורים.
הצבת גבולות לילדים – עצמאות
הצבת גבולות לילדים תוביל באופן ישיר לעצמאותם ולהתמודדותם עם החברה והסביבה אשר תתבטא מצידם בדחיית סיפוקים, כישורים חברתיים, דפוסי התנהגות, הרגלים ותחושת שייכות שתעזור להם לעבור את גיל ההתבגרות בצורה הטובה ביותר.
הצבת גבולות לילדים – מיקוד ועיקביות
הצבת גבולות לילדים מצריכה מיקוד של ההורה במטרה ועקביות בתהליך מאחר וכך ילמד הילד על חשיבותה של סמכות הורית. במידה ולא תקפידו על האמור תיצרו בילד דפוס התנהגות בו יבין שאם יתיש ויעייף אתכם תוותרו לו ומכאן תיצרו תהליך הצבת גבולות שגוי, ארוך וקשה הרבה יותר.
הצבת גבולות לילדים – דוגמה אישית
מאחר ולילדים יש נטייה לחקות את הוריהם בשל היותם דמויות מרכזיות בחייהם וסביבה בה מבלים את מרבית זמן בעת התפתחותם יש להקפיד ולספק דוגמה אישית בהצבת גבולות לילדים. חוסר כבוד לילדכם ותגובות פוגעניות יצרו בו דפוס התנהגות זהה בהתמודדות במצבים דומים בחייו ואפילו כלפיכם. עליכם להגיע עם תכנית עבודה מאוד ברורה וסבלנית בכדי להגיע לתוצאות מיטביות וארוכות טווח – זה ישתלם!
הצבת גבולות לילדים – מה חשוב לדעת?
- הבנת הצורך והחשיבות שבהצבת גבולות היא הכרחית כדי להצליח. ברגע שיש לכם את ה- למה אז ה- איך נהיה קל יותר.
- שלמות פנימית בבניית תהליך הצבת הגבולות ויתרונותיה – גבולות זה משהו שמתכננים מראש ולא שולפים ברגע האמת. מניעה תעזור בהפחתת התדירות ועוצמת פריצת הגבול.
- תגובות מידיות, ברורות וקוראות לפעולה וביצוע מצד הילד – ללא עונשים/פרסים. תגובות קונקרטיות מקדמות יותר מתגובות חוזרות של הסברים שוב ושוב. לא רק לדבר אלא לפעול!
- שמירה על כבודו של הילד ועקביות בהבעת שביעות רצונכם מבחירותיו – כשהילד משתף פעולה ומראה נכונות לכבד את הגבולות שהצבתם לו.
- עקביות מתמשכת ומשותפת מצד שני ההורים – ובעיקר עבודה משותפת ושמירה על הסמכות המשותפת של שניכם תקדם את הילד להפנמת הגבול.
- גיוס תומכים להצבת גבולות – לפעמים "צריך כפר שלם כדי לגדל ילד". העזרות בתומכים בסביבתכם יכולה לעזור מאד במצבים קיצוניים.